Er rygestop dyrt eller billigt?
DR1 glemmer damperne
Vi kigger lidt på en udsendelse som slet ikke har fokus på dampermiljøet, når snakken handler om hvad det koster at stoppe med at ryge.
1. Er apotekernes produkter, de eneste (økonomisk) rigtige, når man gerne vil kvitte røgen?
2. DR1 nævner den store undersøgelse fra England, men ikke resultaterne?
3. Er det et problem at staten tjener flere penge på tobaksafgifter, end de bruger på at behandle rygerelaterede sygdomme?
Har du også afprøvet apotekets nikotintyggegummi, spray eller andet?
Hvad tænker du om, at staten tjener penge på at holde dig afhængig af cigaretterne?
Del din kommentar med os via dette opslag på Facebook >>
Onsdag 11/11-15 viste DR magasinet Penge, et program hvor man kigger på rygestop og de udgifter der kan være hvis man vælger at bruge de gængse rygestop præparater, som man finder på apotekerne. Det være de lægemiddel godkendte præparater som indeholder nikotin, som skal virke som en total eller delvis erstatning for tobakken.
Magasinets undersøgelser, som i store træk omhandler en enkelt person, viser ikke overraskende, at det er billigere at være eksryger end at være ryger! Selv når man tager de “dyre” præparater i brug. Nuvel, man kan købe sig fattig i hvad som helst, og disse produkter et bestemt dyre, især når man ikke tager dampere med i undersøgelsen.
Og så er vi ved sagens kerne …
Nemlig at der ikke bliver nævnt e cigaretter indeholdende nikotin så meget som bare en enkelt gang i programmet. Jo vent, Nordik, som jo er finansieret af MacBaren, en af danmarks største tobaksvirksomheder, fremstiller e-cigaretter men ikke med nikotin. De får en plads i solen alene fordi de bryster sig af at lave e-væske under farmaceutiske forhold, og derfor velsagtens er godkendt til at medvirke i et tv-program omhandlende rygestop kontra økonomien forbundet derved.
Med mindre man tager en “kold tyrker”, så koster det penge at erstatte de meget dyre tobaksvarer med alternativer. Men på trods af at mere end 200.000 danskere har prøvet alternative e-cigaretter, eller rent faktisk damper til dagligt, bliver de det ikke nævnt i udsendelsen. Vi her på kontoret, er ganske overbeviste om, at der er mange flere penge at spare ved at dampe end apoteker produkterne, men det kan være svært at svare på præcist i kroner og ører.
Den snart sagnomspundne undersøgelse fra det britiske sundhedsministerium (PHE), hvor man påviser at e-cigaretter er 95% mindre skadelige end traditionel tobaksrygning, bliver nævnt i udsendelsen. Men en af undersøgelsens helt store konklusioner, som viser at en e-cigaret er langt det mest brugte rygestopmiddel, og endda langt det mest effektive, bliver ikke nævnt.
Skyldes det…
- at der er ikke ligger klare tal for hvor mange penge man sparer ved at dampe?
- at e-cigaretter endnu ikke er lægemiddel godkendt pga. manglende lovgiving?
- at det at dampe stadig til dels bliver stigmatiseret som værende “rygning”?
Læs mere om PHE’s undersøgelse her
Vi vil gerne lægge op til at læserne kommer med deres tanker om hvad besparelsen har været ved at udskifte cigaretterne med damp, og håber at det kan være med til at sætte fokus på, at der er en langt større økonomisk gevinst ved at bruge e-cigaretter som rygestopmiddel end de farmaceutiske præparater. Find os på Facebook og giv din mening til kende.
En lille side oplysning fra udsendelsen.
Magasinet prøver at komme frem til nogle tal der skal vise de indtægter og udgifter, der er forbundet med tobaksrygning:
Årlige indtægter ved tobaksafgifter: 11,5 mia.
Årlige udgifter forbundet med sundhedspleje og nedsat arbejdsindsats: 8-10 mia.
Det er usmageligt at nævne, men der er faktisk en økonomisk gevinst forbundet ved at lade befolkningen ryge videre, deres sundhed til trods, og alene på den baggrund, burde nikotin indeholdende e-cigaretter blive nævnt i programmet. Markedet eksisterer, rygere kvitter tobakken med e-cigaretter, penge bliver sparet. En dag bliver det måske godt nok til at kunne være et tema for magasinet Penge. Hvem ved.
- 0 comments
Kommentarer
There are no comments. Be the first to comment