Ny undersøgelse af e-cigaretter og udledning af metaller

Der er meget skepsis omkring den generelle sundhed ved brugen af e-cigaretter, og forskning på området har hidtil været relativt sparsom. Heldigvis kan vi bringe nyheden om en ny stor undersøgelse der i dag er blevet publiceret i ”International Journal of Environmental Research and Public Health”. Undersøgelsen er en risikovurdering af hvor vidt e-cigaretter udleder såkaldte metalliske aerosoler, som er mikropartikler mindre end 1 μm (mikrometer = 10^-6 m). Undersøgelsen er udført, grundet brede misfortolkninger og misforståelser af tidligere resultater af undersøgelser.

Rammerne for undersøgelsen

I undersøgelsen betragtes en dampfrekvens på 1200 sug om dagen, hvilket er ekstremt højt sat (ca. det dobbelte af et normalt dagligt forbrug for en habil damper). Undersøgelsen sætter resultaterne i forhold til aktuelle sikkerhedsrammer, og skaber derved et representativt overblik.

Undersøgelsen viser at den gennemsnitlige udledelse af metaller fra 13 førstegenerationsprodukter af e-cigaretter er mellem 2,6 og 37,4 gange lavere, sammenlignet med det du udsættes for ved brug af inhalationsmedikamenter. Dette gælder cadmium, chrom, copper, bly og nikkel. For mangan viser undersøgelsen at udledelsen ligger 325 gange lavere end det minimale risikoniveau. For aluminium, barium, jern, tin, titan, zink og zirkonium ligger udledelsen mellem 665 og 77.500 gange lavere end det minimale risikoniveau.

Bid mærke i at undersøgelsen omhandler førstegenerations e-cigaretter. Det er vigtigt i fremtiden at få undersøgt udledelsen af metaller i nyere produkter. Udviklingen inden for e cigaretter er tromlet fremad de sidste par år, og rent teoretisk kan det antages, at med de produkter der benytter rustfrit stål og pyrexglas, så vil udledelsen af metaller være endnu lavere. Et studie af nyere produkter foreligger desværre ikke i skrivende stund. En anden vigtig detalje er at der var stor spredning blandt resultaterne for produkter af forskellige fabrikater.

 

Konklusion

Resultatet viser altså klart, at de metalliske aerosoler som førstegenerations e-cigaretter udleder ligger langt under mængden som inhalationsmedikamenter udleder, og meget langt under mindsteværdierne for hvad der er skadeligt. I og med at stort set alle topprodukterne inden for clearomizere og tanke * er lavet i rustfrit stål og pyrexglas, så peger alt på at producenter, dels laver nye og bedre produkter, som giver en bedre dampoplevelse, men også har i mængde at der er tale om inhalation, og ved at bruge pyrexglas opnås en stor sikkerhed. Ønsker du at læse mere om undersøgelsen, så kan du finde mere information her.

 

Andre fordele ved damp fremfor tobak

På vores blog kan du finde information om mange forskellige emner, der kan være dig behjælpelig med at finde det bedste produkt der passer lige til dig, sundhed, politik, og mange andre emner der omhandler e-cigaretter. Ønsker du at læse mere om fordelene ved en e-cigaret frem for almindelig tobak, så kan du læse mere om dette her.

 

* Clearomizer / tank: Dette er den del af en e-cigaret der indeholder e-juice, samt en coil (typisk en metalspole med høj modstand som der sendes strøm igennem, og derved opvarmes). Coilen er typisk omviklet med økologisk vat, som absorberer e-juicen, der derved bliver fordampet ved opvarmning. Se evt. vores store udvalg af topprodukter inden for clearomizere her.