Er passiv damp skadelig lige som passiv rygning?

Indtil flere studier har vist at damp fra e-cigaretter er meget mindre skadelig end røgen fra almindelige cigaretter, men hvad med passiv damp? I dag ved vi med sikkerhed, at passiv tobaksrøg forurener miljøet omkring os, men gør damp nu også det?

I et studie der blev publiceret 29. juli 2015 af Institute of Environmental Assessment and Water Research (IDÆA), Spanish Council for Scientific Research (CSIC), Jordi Girona, 18, 08034 Barcelona, Catalonia, Spain leverer Esther Marco og Joan O. Grimalt deres resultater.

Studiet viser overordnet set at passiv damp fra e-cigaretter ikke afføder nogen grund til at frygte det er skadeligt. I forsøgene sammenligner de udåndningsluft fra rygere, ikke rygere og e-cigaret brugere. Der er tale om en kromatografisk undersøgelse, hvilket vil sige at det er muligt for under forsøget at dechifrere eller adskille forskellige partikler i udåndingsluften, og derved måle på mængden af dem.

Resultatet taler for sig selv


*ND = Not Detected (dvs. ingen målbar data) 

Undersøgelserne i forsøget drejede sig om flygtige organiske forbindelser i udåndningsluft, og her viste resultaterne, at udåndingsluften fra en person der havde brugt en e-cigaret var på niveau med helt almindelig indendørsluft, og derved altså ingen ekstraordinære skadelige partikler. Det er udåndingsluften der er interessant når man taler om passiv rygning eller passiv damp, da det er denne som pårørende eller omkringværende bliver påvirket af, og her er der altså ifølge undersøgelsen ikke noget at frygte for den passive damp.

Hvis du vil læse hele udgivelsen med alle forsøgsresultater og kommentarer, så kan du følge linket nedenfor.

Kromatografisk undersøgelse af udåndingsluft fra cigaretter og e-cigaretter.

Andre undersøgelser omkring sundhed og e-cigaretter

International Journal of Environmental Research and Public Health: E-cigaretter er 95% mindre skadelige end almindelige cigaretter. Denne undersøgelse blev udgivet under det britiske sundhedsministerium, og viser nærmest ingen skadelig virkning ved brug af e-cigaretter frem for almindelige cigaretter.

Du kan læse hele artiklen her.

Public Health England (PHE) – Storbritannien anbefaler e cigaretter til rygestop. Den 15. september 2015 udsendte PHE en pressemeddelelse hvor de nu bakker 100 % op omkring brugen af e-cigaretter hvis du ønsker at stoppe med at ryge. PHE ser det som deres pligt at sørge for at de 1,1 millioner e-cigaret brugere i Storbritannien ikke går tilbage til de almindelige cigaretter.

Public Health England bakker op om e-cigaretter

E-cigaretter er noget der bliver forsket utrolig meget i, da det har hjulpet utrolig mange mennesker til at kvitte smøgerne. E Cigaretter var der i starten stor skepsis omkring, men efter at verden har fået øjnene op for dem, er undersøgelserne blevet mange, og de har heldigvis vist meget positive resultater. Vi holder os altid opdaterede, så vi altid kan holde dig som forbruger opdateret på hvad der rører sig ude i verden. Du kan altid finde de nyeste indlæg på vores blog, hvor du også kan finde information om politik, lovgivning, e-cigaret tests og meget mere.

Tilbage til e-cigaret nyhedsblog