TV2 Debat om sundhed og e cigaretter

Det er efterhånden 2 år siden at Philip Tønnesen og Per Kim Nielsen direkte i en hed debat på TV2 debatterede hvorvidt e-cigaretter er skadelige eller ej. Vi bringer et gensyn med denne debat. Du kan se hele indslaget længere nede på siden.

Om de to debattører:


 

Philip Tønnesen
M.D., dr. med…science
1989-2014 Gentofte Hospital

Fra 1996-2014 fungerede Philip Tønnesen som ledende overlæge på Lungemedicinsk afdeling, som ifølge hans eget udsagn er Danmarks bedste.

Philip Tønnesen har flere gange udtalt sig om e-cigaretter i forhold til almindelige cigaretter, og ser ifølge eget udsagn den omdebatterede e-cigaret som en genial opfindelse.

 

Per Kim Nielsen
Kemiker og biolog hos kræftens Bekæmpelse

Uddannet ved Roskilde Universitet, cand. mag i biologi og kemi og har været i Kræftens Bekæmpelse i 17 år. 


 

E-Cigaretter – det omdebatterede emne

I den nu to år gamle debat der blev sendt direkte på TV2, slår Per Kim Nielsen meget på at produkterne (e-væske) er udeklareret fra producenternes side, og at der ikke er udøvet nok forskning og undersøgelser om hvor vidt e-cigaretter er skadelige. Philip Tønnesen står ved sine erfaringer med patienter på lungemedicinsk afdeling, og fastholder e-cigaretters positive effekt på tidligere rygere.

Trods den relativt sparsomme forskning på området for 2 år siden, så turde Philip Tønnesen at stå ved sin overbevisning omkring e cigaretter. Han forudser en kraftig reduktion i antallet af tilfælde af lungekræft, blodpropper i hjertet og KOL, hvis rygere går over til e-cigaretter.

Siden dengang er mange forhandlere af e-cigaretter blevet mere kvalitetsbevidste omkring hvilke e-juice leverandører de bruger. Langt størstedelen af den e juice du finder på markedet er veldeklareret med liste af ingredienser, blandingsforhold etc.

Hvad er Kræftens Bekæmpelses holdning til e-cigaretter i dag?

Det kan være lidt svært at svare på, da der ikke er kommet nogle konkrete meldinger fra dem i lang tid, omhandlende e-cigaretter og e-væsker. Kræftens Bekæmpelse har dog en slags FAQ om e-cigaretter som man kan se her.

Desværre er der ingen indikationer på hvornår den sidst er blevet opdateret, men noget kan tyde på at de ikke har ændret deres holdning ret meget. I et fra marts 2015, lader det til at man fortsat støtter tanken om, at e-damp skal sidestilles med almindelig tobaksrygning, og dermed opfattes lige så skadeligt som rygning. Om Kræftens Bekæmpelse vil følge op på det studie, som det britiske sundhedsministerium publicerede 19. august, vides ikke, men det ville da være velkomment at høre deres mening på de fremlagte dataer (se link i næste paragraf). 
E-cigaretter er en ny måde at ryge på.

Vores holdning til e-juice producenter

Vi sætter hos Din-eCigaret en stor ære i kun at føre de bedste produkter, fra de mest velcertificerede og bedste leverandører. Vi har besøgt vores leverandører og fører kun produkter, inden for væsker, der er fremstillet under kontrollerede forhold, er veldeklarerede og naturligvis smager godt. Hvis du vil læse mere om e-væsker, så klik ind på vores side med e-juice, hvor du vil finde masser af information.

Information om: E-juice.

Siden debatten foregik er der blevet udgivet massevis af artikler om forskning på området, og senest i sidste uge kom det britiske sundhedsministerium frem med en undersøgelse. Den viste at dampen fra e-cigaretter er 95% mindre skadelig end røgen fra en almindelig cigaret. Nyheden gik viralt i medier over hele verdenen og især i Danmark, hvor TV2 Nyhederne var først ude. Du kan læse meget mere om denne spændende artikel her.
E-cigaretter 95% mindre skadelige.

Har du set vores e-cigaret blog?

Vi har samlet en masse spændende læsestof på vores blog, hvis du interesserer dig for sundhed, forskning og lovgivning. Du vil finde artikler der går i dybden med de specifikke områder omkring e-cigaretter. Du kan også finde diverse anmeldelser af produkter og anden brugbar information.
E-cigaret Blog