En domstol i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen har fastsat hvordan det tyske sundhedsministerium forholder sig til klassificering af flydende nikotin. Flydende nikotin findes i den e-juice der anvendes i elektroniske cigaretter. Det store spørgsmål er om e-juice skal sammenlignes med nikotin plastre, som i Tyskland kun kan sælges på apoteker.

Domstolen fastslog, at flydende nikotin anvendt i e-cigaretter ikke er et lægemiddel, og derfor kan salget ikke reguleres af Tysklands farmaceutiske lovgivning.

Nordrhein- Westfalens sundhedsminister, Barbara Steffen, sagde at ministeriet vil gennemgå afgørelsen, for at afgøre, om de vil indgive en retlig instans . Hun bemærkede, at der hersker modsigende holdninger på europæisk plan om hvor vidt flydende nikotin skal klassificeres som et lægemiddel .

Europa-Parlamentet overvejer et forslag fra Europa- Kommissionen om at revidere et direktiv om tobaks produkter, som også indeholder en bestemmelse om e-cigaretter og e væske med nikotin. Det nye direktiv var planlagt til en afstemning i Europa-Parlamentet i begyndelsen af september, men blev udskudt til oktober.

Den nye lov i Tyskland, udstedt 17. september af højesterets domstolen i Nordrhein-Westfalen, bygger på tre separate retssager indledt af producenter og sælgere af flydende nikotin i Tyskland. Et tilfælde involverede en kvinde, der driver en butik i Wuppertal hvor hun sælger e-cigaretter og relaterede produkter. Lokale sundhedsembedsmænd forbød hende at sælge flydende nikotin. Hun anfægtede forbuddet i forvaltningsdomstolen i Düsseldorf, som stadfæstede forordningen. Herefter ankede hun afgørelsen til en højere instans og fik d. 17. September altså medhold.

I alle tre tilfælde nåede højeste forvaltningsdomstol den samme konklusion: flydende nikotin er ikke et lægemiddel, og e-cigaretter er ikke medicinske produkter. Til støtte for afgørelsen har Domstolen hævdet at e-cigaretter, i modsætning til nikotinplastre, ikke specifikt er markedsført som et medicinsk produkt, designet til at hjælpe folk til at holde op med traditionel tobaksrygning.

"Disse [nikotin] væsker er hverken egnet eller beregnet til at opnå et varigt rygestop" udtalte retten, med henvisning til det tyske Cancer Research Center og  de nyeste undersøgelser der var nået til samme konklusion.

Nu bliver det spændende at følge hvad Europa-Parlamentet beslutter når de tager sagen op. Hvis alt går godt bliver det besluttet at e-juice med nikotin ikke er et lægemiddel. Det vil pårvirke den danske lovgivning der lige nu ikke godkender e-juice med nikotin.